En af mine venner var for nogle måneder siden i USA for at diskutere scholarships angående en atlet han træner. Turen gik bl.a. til universitetet i Kentucky, hvor han optog denne video af Henry Clay Football stammer fra.
Bemærk manden der kører rundt i golfvognen – det er deres træner.
Videoen taler vist fint for sig selv. Syd/Sydøst-staterne i USA er imponerende fede, fattige og dumme. Ca. hver 12. amerikaner har sukkersyge (mod ca. hver 20. dansker).
Og om end man snakker om at fedmekurven i Danmark er knækket, og der heldigvis er langt til de amerikanske tilstande, så fortæller nyhederne disse dage at hvert 8. barn der starter i skolen – i Danmark, altså – er overvægtigt. Det er vanrøgt og er effektivt børnemishandling.
Den amerikanske TV-kanal ABC har haft en serie kørende der hedder “What Would you Do”. Med skjult kamera og skuespillere opstilles en række scenarier som skal teste fremmede personers reaktion. Formålet er at undersøge racisme, fordomme, samaritanergenet osv. Normalt er det ret indlysende hvad der er den “rette” reaktion. De havde dog en udsendelse hvor en kvinde render rundt og PROPPER sin overdimensionerede indkøbskurv med slik og kager og så bliver kritiseret af en fremmed mand i supermarkedet. Både kvinden og manden er skuespillere. Her tester de om fremmede folk griber ind og forsvarer morens disposition. Tænk at have så absurd usundt og overvægtigt land, og så udtrykke at det moralske er at handle på en måde der forstærker dette. At give børn sukkersyge er ikke noget der lader sig reparere. Fucked for life.
Min ven og jeg har til fælles at vi afskyr religion, inkompetence og frimarkedsmekanismer der resulterer i absurditet, armod og jammer, så det var med stor morskab jeg så videoen.
For mange amerikanere betyder deres bullshit “Freedom” begreb friheden til at få diabetes som 10-årig, og så længe “nobody’s holdning a gun to your head”, så sker det jo på “markedets vilkår”.
Hej Simon
Tak for alle indlæg. Jeg nyder at læse dem.
Du virker temmelig begavet, men når jeg læser indlæg som ovenstående, virker det på mig som om, at din beherskelse af frimarkedsbegrebet er mangelfuld. Den amerikanske fødevareindustri er alt andet end frimarkedsorienteret. I stedet er den påvirket af stærke politiske interesser og medfølgende subsidier, der ikke ville forekomme på det frie marked.
Vh
Jeg er klar over at der ikke hersker ureguleret kapitalisme i USA og at der ikke er et frit marked. Jeg er også fuldt ud klar over den statsstøtte der eksisterer til bl.a. landbrug (jævnligt oppe at vende i debatter omkring enæring pga støtte til HFCS), som gør at USA’s kapitalisme nærmere kan beskrive som Croney-kapitalisme.
FYI så mener jeg at “det frie marked” er et tænkt, konstrueret begreb, en ideel størrelse som ikke eksisterer i virkeligheden og på samme måde som kommunister argumenter for at der ikke har hersket “ægte kommunisme” så gør det samme gældende i den anden ekstrem af det spektrum. Den voksende evidensmasse viser at mennesker ikke er rationelle aktører, men biologiske entiteter drevet af en kompleksitet af mekanismer. Af samme årsag er socialkonstruktivisme i øvrigt ved at lide en god, langsom død og det er forældet, Østrigsk øknomisk teori også, noget der i øvrigt har et anstrengt forhold til empiri. Jeg har læst Rand, Nozick og dele af Rothbard, Mises, mv., og jeg finder det ideologisk, dogmatisk og intelligensfornærmende. Adam Smiths frimarkedstankegang var et fint og nødvendigt opgør med merkantilisme. Mange “frimarkedstænkere” ville efterhånden betegne Adam Smith som “socialist”, det samme med Friedman.
Dit udsagn om “alt andet” end frimarkedsorienteret forekommer intellektuelt uærligt – formuleringen er af så absolut en karakter at den er useriøs – og af samme årsag må du tage den dybdegående (og ekstremt tidsspildende) politiske debat med en anden. Ens tilværelse her på jorden er en matematisk absurditet, og livet er alt for kort til at bruge det på udisciplineret litteratur skrevet af evidensforladte brægehoveder med ideologisk agenda. Den etiske og moralske blåstempling af et forhold alene fordi det er foregået på de påståede “frie markeds vilkår” er så eminent umodent at jeg ikke indgår i 1-on-1 (tidsspilde) med sådanne størrelser, blot en FYI. Det er mere en amerikansk end europæisk ting. Der har du delvist forklaringen på min kritik af udsagnet om at ingen havde en pistol for panden da de indgik “aftalen”.
Dit bidrag er fint fordi det gør folk obs på at der er nogle alvorlige problemer i USA med statsstøtte til junkfood.
Tak for svar.
Bare rolig, jeg har ikke tænkt at tage “den dybdegående (og ekstremt tidsspildende) politiske debat med” med dig eller nogen anden. Det lærte jeg for mange år siden ikke er vejen til noget godt. Så der er vi enige.