På visse områder er der sket store fremskridt inden for det felt som er at behandle kræft, nemlig onkologi. Desværre består fortsat den dikotomi, at mens kræft i de tidlige stadier nogle gange kan kureres, så er dissemineret kræft – dvs. kræft der har spredt sig – som oftest en dødsdom. Og alt for ofte er det med et begrænset antal leveår, underlagt barsk medicin, og forringet livskvalitet, til tider med alvorligt kompromitteret fysiologi.
Den almindelige behandling af kræft baserer sig på kemoterapi, strålebehandling, kirurgi samt nyere slags immunterapi og targeteret behandling. Desværre byder disse modaliteter alt for sjældent på, at patienten overlever – igen, kræft med spredning er alt for ofte en dødsdom – endsige lever længe nok efter diagnose. Vi er meget langt fra at nå det punkt, hvor man ikke dør af kræften men med det, og alt for tit får patienten også tilbagefald efter et forløb der ellers var kurativt i udgangspunkt.
Der er imidlertid meget du som patient kan gøre som supplement til den etablerede behandling. Det du kan gøre er alle sammen ting der enten forstærker effekten af den etablerede behandling, reducerer toksiciteten ved denne, har selvstændige effekter mod kræften, eller blot understøtter din fysiologi for at gøre dig mere modstandsdygtig. Det er relevant både for en dissemineret cancer, men også hvor det handler om at forebygge tilbagefald. Det drejer sig om optimeret levevis, og rationel brug af supplerende medicin (“off-label”/repurposed) som alle skal føje lod til vægtskålen for at tippe balancen i din favør. Den optimerede levevis betyder, at din kost indrettes specifikt med det formål at modvirke canceren mest muligt. Den betyder også at søvn og rammerne omkring din tilværelse, din hverdag og rutine alle rettes mod at understøtte din egen fysiologi mest muligt, og dermed modvirke canceren.
Der kan sættes massivt ind på kostfronten, og på sigt vil vi stå over for en mini-revolution ved hvor meget vi kan gøre med god kost mod kræft. Det kræver disciplin og compliance.
Særligt det sidste årti er der øget fokus på brug af gammel, kendt medicin til behandling af almindelige og hyppigt forekommende livsstilssygdomme – eksempelvis forhøjet kolesterol eller blodtryk, diabetes, sågar alkoholisme, mv – og hvordan brugen af denne kan omdesigneres for at virke mod kræft. Fordelen ved denne tilgang er, at der – sammenlignet med den almindelige, etablerede behandling – er tale om relativt atoksiske præparater, som har været i brug i årtier, hvorfor der er grundig viden om disses bivirkninger og sikkerhedsprofiler.
Den almindelige behandling du tilbydes mod din cancersygdom kan sjældent stå alene, idet den for det første slet ikke virker for alle, og for det andet producerer resistens, og dermed ophører at virke. Statistikken taler et tydeligt sprog, ligesom sorgen ved tab af pårørende eller venner i alt for tidlig alder gør det.
Det skal understreges at der ingenlunde er tale om “alternativ behandling”, men modaliteter der alle udspringer af videnskabelige kredse og er beskrevet i litteratur, understøttet af stærke hypoteser og med voksende evidens på sig.
For så vidt angår brugen af “off-label”/repurposed medicin mod kræft sker dette i samarbejde med din almindeligt praktiserende læge eller anden læge med ordinationsret der ønsker at understøtte din indsats mod en sygdom der ellers producerer dødeligt udfald.
Optimisme og håb er prøvet af mange, uden det har virket. Det kræver imidlertid mod og flid at gøre aktiv indsats, i stedet for blot at forsøge at blive stående, mens sygdommen giver dig den ene omgang tæsk efter den anden.
Kontakt mig hvis du ønsker rådgivning til dig – eller din pårørende – om hvordan I supplerende kan sætte ind mod kræften med kostplan, kosttilskud og supplerende medicin.