Det er nemt at råbe på straf og kontrol for at holde et system kørende. Det løser imidlertid intet. Det er en af de sandheder der kan læres fra det litterære geni Victor Hugos værker.
Befolkningen er håbløst uoplyst/fejloplyst når det kommer til dopingmidler, herunder steroider. En “tak” for dette skal lyde til Anti Doping Danmark, der lige siden oprettelsen i 2005 har sørget for at sende så mange usandheder og halve sandheder af sted som muligt. Glem ikke deres utallige fortielser også. At oplyse om doping er en del af Anti Doping Danmarks formål. Oplysningsvirksomhed er en egentlig opgave, pålagt institutionen Anti Doping Danmark.
Når Anti Doping Danmark er pålagt at oplyse er det forkasteligt at de i stedet vælger at fejloplyse – igen, igen og igen. Det er ikke “oplysningskampagner”, det er skrækkampagnerne. Anti Doping Danmark ved skam godt – til en vis grad – at de lyver. De er blevet gjort opmærksomme på det en hel del gange før, men de fortsætter i stort set samme stil. De samme myter florerer, fokus er skævt, der sker væsentlige fortielser og undladelser. Anti Doping Danmark fejler i den grad deres opgave om oplysning, og det vil jeg nu – for de uindviede læsere, der måske går rundt i troen om, at Anti Doping Danmark da er “objektive” og “saglige” – gøre klart.
Lad os tage det punkt for punkt.
1. Fortielse omkring hypogonadismens varighed
ADDs udsagn: Når man stopper med at tage steroider, falder hormonniveauet derfor drastisk, og et lavt testosteronniveau kan både betyde, at man mister lysten til sex og evnen til at få rejsning.
Dette udsagn er korrekt. Imidlertid mangler der den oplysning, at dette drop i hormonniveauet for det første er tidsbegrænset, for det andet i væsentlig grad kan modvirkes ved brugen af midler, hvad der af brugere er benævnt “PCT”. Læser man ADDs oplysning får man ikke informationen om varigheden. Er det permanent? Eller er det mere eller mindre kortvarigt? Svaret er, at det er mere eller mindre kortvarigt. Det undlader ADD at fortælle.
2. Fortielse omkring gynækomasti
ADDs udsagn: Gynækomasti – bryster – bitch tits En del af testosteronet hos mænd omdannes til østrogen. Hvis man øger koncentrationen af testosteron i kroppen med steroider, kan det betyde, at man udvikler bryster (også kendt som bitch tits og tævepatter). Brysterne kan kun fjernes ved operation.
Igen, i og for sig korrekt. Men faktum er at udviklingen af tævepatter hos folk der benytter steroider er forholdsvis sjælden. Dette skyldes, at brugere benytter midler som blokerer for enten virkningen af de øgede østrogenniveauer, eller midler der blokerer for formationen af østrogen. Der findes mange af sådanne midler. Og de er effektive. Beviset er klart: Der findes mange tusinde mennesker der tager steroider. Men udviklingen af “gyno” (i væsentlig grad) er sjælden. De midler, der modvirker gyno, går fra forholdsvist milde til ganske harske. ADD poster et billede af tævepatter. Billedet er til venstre:
Problemet er blot, at manden tl venstre givetvis inte har med steroidbrug at gøre. Folk der tager steroider og får “tævepatter” ser ikke sådan ud. Folk der tager steroider og udvikler “gyno” ser ud som billedet til højre.
Hvorfor bruger Anti Doping Danmark et billede af en mand (til venstre) der tilsyneladende har en alvorlig, hormonel lidelse a la Cushing syndrome eller lignende i stedet for et billede af en bodybuilder med gyno? Billedet er ikke retsvisende. Det er ekstremt, det er ikke repræsentativt. Steroidbrugere, som Hollywoodstjernen (og den åbenbart i systemets optik åbenbart kriminelle) Aaron Ekchart, udvikler gyno som vist i billedet til højre – IKKE de enorme bryster den sygdomsramte mand viser. Og lad mig gentage: Udviklingen af tævepatter som bare begynder at minde om dem i billedet til venstre finder ikke sted. Det er som en karrikatur, som “Bob” i Fight Club. En joke, men i dette tilfælde desværre oplysende virksomhed fra Anti Doping Danmark.
Hvorfor fortæller Anti Doping Danmark ikke at visse steroider slet ikke giver gyno? Hører det ikke med til sandheden?
3. Fortielse
ADDs påstand: Steroider kan også give cyster på leveren og medføre skrumpelever og leverkræft.
DELVIST korrekt – for så vidt angår levercyster og potentielt kræft – men den meget, meget væsentlige undladelse er, at dette problem i al væsentlighed er forbeholdt brugen af orale steroider – altså piller, tabletter – og ikke de injicerbare. Hvilket indtryk får man som læser? Man får i hvert fald ikke denne meget væsentlige distinktion med. Det er common knowledge i dopingkredse. Og det nuancerer jo i den grad budskabet. Steroider virker noget mindre “skræmmende” for læseren når de får at vide, at den notoriske leverskade først og fremmest er forbehold oralt indtag. Derudover er faren for leverskader stærkt overdreven. Dianabol, Anadrol, Winstrol og Anavar er almindelige, orale steroider. Alle disse midler er godkendt til medicinsk brug. Hvis de var så farlige for leveren som det bliver fremstillet, så havde de aldrig været ude i medicinsk applikation. Den almindelige empiri bekræfter desuden at bodybuildere, der har storforbrugt orale steroider, ikke falder om til højre og venstre med leverskader.
Og angående skrumpelever? Jeg er ude af stand til at finde evidens desangående. Forstyrre leverenzymer, cyster, levercancer, ja, i øvrigt knyttet til et voldsomt forbrug, men give skrumpelever, nej. Det forekommer dybt teoretisk. Faktisk er brugen af steroider foreslået som en mulig behandling af netop skrumpelever. Jeg har derfor kontaktet Anti Doping Danmark netop nu og bedt dem præsentere evidens for at AAS forårsager skrumpelever. Indtil da vil jeg vurdere dette som blot endnu en af deres mange misinformationer. Det er decideret uacceptabelt at Anti Doping Danmark fejlinformer så ustandseligt. Det er jo ikke “her og der” og enkelte fejl. Det er igen og igen og igen. Fejl på fejl.
4. Fejlinformation
ADDs påstand: Steroider kan medføre at hjertet bliver forstørret, og det kan resultere i hjertestop. Til venste ses et raskt hjerte og til højre ses et hjerte med forstørret venstre kammer og mellemvæg.
Der er en detaljeret artikel om dette problem her: Link
Jeg bringer et uddrag her:
Athlete’s heart is generally regarded as a benign increase in cardiac mass, with specific circulatory and cardiac morphological alterations, that represents a physiological adaptation to systematic training. Extreme LV remodeling evident in some highly trained athletes has intuitively raised a concern of whether such exercise-related morphological adaptations are always innocent. There is increasing recognition of the impact that prolonged conditioning has on cardiac remodeling, which may eventually mimic certain pathological conditions with the potential for sudden death or disease progression. Studies show ~15% of highly trained athletes show striking LV cavity enlargement, with end-diastolic dimensions similar in magnitude to that evident in pathological forms of dilated cardiomyopathy.
Overall, athlete’s heart demonstrates normal systolic and diastolic cardiac functions. There is no evidence at present showing that athlete’s heart remodeling leads to long-term disease progression, cardiovascular disability, or sudden cardiac death. The possibility that persistence of extreme remodeling after prolonged and intensive conditioning will ultimately convey deleterious cardiovascular consequences to some athletes is perhaps unlikely but at this time cannot be excluded with certainty.
One might expect AAS exposure to be associated with an exaggerated LV hypertrophic response to any other hypertrophic stimulus. In one very small study, several years after discontinuation of anabolic steroid abuse, strength athletes still showed a slight concentric left ventricular hypertrophy in comparison with AAS-free strength athletes. LVH is an independent risk factor for cardiovascular mortality and (through whatever mechanism) one might anticipate an excess cardiovascular mortality among AAS users in whom LVH occurs. Such data must nonetheless be treated with caution.
—So, in your opinion, do you feel that there may be any reason to worry about LVH triggered by long-term AAS use?
At this time the evidence does not show a heightened concern for LVH, particularly at the doses cited in your post. There are no studies demonstrating an association between AAS use and cardiovascular morbidity and mortality. There are a number of anecdotal reports that must be read and interpreted with caution. In my opinion, since these questions are unresolved and other considerations that must be included regarding long-term AAS use, I would recommend against their use in this manner.
5. Fejlinformation
Kort lunte og aggression er en almindelig kendt bivirkning ved brug af steroider. Især i kombination med alkohol og andre stoffer kan steroider medføre voldsomme raseriudbrud – såkaldt ”roid rage”, hvor den enkelte helt mister kontrollen over sig selv og sine handlinger.
Nej, kort lunte og aggression er IKKE en almindeligt kendt bivirkning ved brug af steroider! Tværtimod er der tale om en af de mest sejlivede myter overhovedet- myten om “roid rage”. Idéen om at steroider gør en person voldelig er baseret på en stereotyp. Den store, stærke, aggressive mand. Det er naturligvis sandt at testosteron/androgener påvirker psyken også. Der er tale om et hormon/hormoner der har mange forskellige effekter rundt omkring i kroppen. “Roid rage” er et nonsensbegreb og en kæmpe, stor misforståelse. Forklaringen er enkel: Hvis en bølle benytter doping og opfører sig voldeligt, så er det oplagt at bebrejde dopingen. Hvis folk med kriminel baggrund tager doping er det oplagt at bebrejde steroider for deres evt. aggressive adfærd. Det Anti Doping Danmark skal fatte er at correlation does not imply causation. “Evidensen” for “roid rage” er svenske case studies på kriminelle/lavsociale/lavstatus mennesker. Evidensen har elendig værdi, og beviser ikke “roid rage”. Det er desuden basal, videnskabelig praksis at isolere variabler. At se på folk der drikker alkohol og tager euforiserende stoffer fortæller ikke om steroider forårsager roid rage. Jeg har før bragt dette indlæg hvor jeg bringer et eksempel på én af de mange myter om testosteron. Testosteron er meget misforstået hos almindelige folk. Testosteron giver i højere grad drive, ambition, risikovillig adfærd, end giver det aggression. At steroider gør en person voldelig er et af politikernes yndlingsargumenter når der skal begrundes nye stramninger og mere (i øvrigt nyttesløs) kontrol og straf. Problemet er blot, at det grundlæggende er én stor myte. Jeg vil desuden ikke anfægte, at en person der i forvejen har en belastende personlighed kan blive endnu mere belastende på hormoner. Det er imidlertid ikke bevis på at det egentligt er steroider der forårsager det. Og igen, se på den almindelige empiri. Bodybuildere og fitnessfolk går ikke og er voldelige og kortluntede til højre og venstre.
Anti Doping Danmarks eksistens
Jeg bringer kun et udpluk af ADDs fortielser og misinformation her. Der er ganske enkelt for meget at tage fat i. Steroider er et ekstremt politiseret område, og det betyder at en egentlig fakta-baseret debat er tæt på umulig. Det udnytter Anti Doping Danmark desværre. Årsagen er simpel: De cementerer deres position. Det ligger i et bureaukratis natur at sørge for sin overlevelse. Hvis ADD fortalte sandheden, Hvis ADD nuancerede deres udsagn, så ville billedet jo være langt mindre skræmmende. En mindre skræmmende “virkelighed” kan ikke begrunde det utroligt omfattende kontrolcirkus der er indført af politikerne. Sandheden om at doping først og fremmest er farligt i store mængder (misbrug i stedet for blot brug) er ikke sexet eller skræmmende. Den kan ikke begrunde at man smider folk i fængsel til højre og venstre.
Hvis dopingproblematikken skulle angribes effektivt, så bestod den først og fremmest i:
– reel oplysning (i stedet for løgnagtige/misvisende/fortiende skrækkampagner)
– lægelig vejledning i brug (i stedet for den mur af uvillighed som (lovlige) brugere af doping møder igen og igen i sundhedssektoren)
– reguleret salg via apoteker (i stedet for et sort marked, hvor der hersker usikkerhed om ægtheden af produkter)
– behandlingstilbud i stedet for straf (det giver fundamentalt set ingen mening at straffe folk der bruger eller for den sags skyld misbruger. Brugere har ikke et problem, og misbrugere har et problem – derfor skal de have hjælp
Problemet er blot, at Anti Doping Danmark aldrig nogensinde vil lave en omstilling og følge den rationelle vej til at adressere dopingspørgsmålet. Det ville formentligt betyde en total udskiftning af alle de ansatte. I stedet skulle ansættes psykologer og andre involveret i harm-reduction. Årsagen til at Anti Doping Danmark aldrig vil lave denne omstilling er, at de mister deres arbejde – så enkelt er det. Det kan lyde “kynisk”, det er det overhovedet ikke. Det er objektivt deskriptivt. Det er børnelærdom i psykologien. Maslows behovspyramide. Ikke blot er dette teoretisk ekstremt underbygget, det er den eneste logiske konklusion ud fra antidopingindsatsens resultater. Steroider har været kriminaliserede i snart 20 år, og antallet af folk der bruger steroider er ikke faldet. Tværtimod. Det er steget. Hvorfor? Fordi straf ikke virker – basta. Det er ikke blot mangel på fornuft at fortsætte ned af det spor som Anti Doping Danmark står fast på. Det er decideret ufornuftigt og irrationelt.
I skal også huske, at laver man så antagonistisk et system som ANTI Doping Danmark, så skubber man folk væk. Tryk avler modtryk. Så enkelt er det. Derfor er forsøget på at bekæmpe dopingproblemet dødt før det overhovedet er begyndt.
Det forkastelige er jo ikke blot den negative udgift der er forbundet med kriminaliseringen og Anti Doping Danmarks virksomhed – nej, tænk på de mennesker, som jo ikke får hjælp. Hvad behandlingstilbud er der til folk der har et egentligt misbrug? Sandheden er: Nærmest ingen. De er nærmest uinteressante i systemets optik! Anti Doping Danmark prioriterer forsvindende lidt af deres ressourcer i retningen af at hjælpe folk. Lidt telefonsnak her og der, that’s it. Hvad er det for et samfund? Det er umenneskeligt. Ganske enkelt. Gammeldags og drakonisk. Sandheden er, at dopingbrugere kun er “interessante” når de kan straffes og kontrolleres, for så opretholdes egen eksistens. Jeg kan ikke finde ét eneste substantielt argument for, at man ikke i stedet for at straffe og forfølge folk hjælper folk der har et egentligt problem. Retorisk kunne jeg sige “jeg skammer mig over mine medmennesker”, at de støtter et så meningsløst og umenneskeligt system. Men jeg skammer mig bestemt ikke. Jeg er ikke kollektivt ansvarlig for folks irrationelle, menneskefjendske synspunkter.
I stedet konstaterer jeg blot, at systemet er råddent. Og jo før almindelige borgere indser dette, jo hurtigere kan det blive ændret.
Hvis I ønsker et perspektiv, så læs grundigt om forbrydelse og straf i USA. Læs om fængselsindustrien og lobbyvirksomhed, og læs om USAs indsats mod stoffer. Det vi har i Danmark er – desværre – en miniputudgave af det amerikanske system.
Ravenor skriver
Smukt skrevet.
JP bragte en artikel der var lidt kritisk overfor ADD, det var hovedsagligt møntet på de mere end 800% de ansatte i ADD i gennemsnit havde fået i lønstigning over en kort årrække.
Så virker det pludseligt ikke så sært at doping skal dæmoniseres, de skal jo retfærdiggøre deres fede hyre, uanset hvor mange løgne de skal proppe i svælget på gennemsnits danskeren og politikerne.
Bigshooter skriver
Send gerne den artikel til mig, Ravenor.
Ravenor skriver
Artiklen blev bragt i deres papir udgave, men jeg har sendt en forespørgsel ind til JP efter den. Så snart jeg har den sender jeg den.
JonG skriver
Rigtig god artikel du bringer her. Jeg er meget enig i din holdning til hvordan doping problematikken burde angribes, istedet for den måde tingene håndteres på idag. Keep up the good work!
Bedste Hilsner
Jon
Anders Rene Jensen skriver
“Hvis dopingproblematikken skulle angribes effektivt, så bestod den først og fremmest i:
– reel oplysning (i stedet for løgnagtige/misvisende/fortiende skrækkampagner)
– lægelig vejledning i brug (i stedet for den mur af uvillighed som (lovlige) brugere af doping møder igen og igen i sundhedssektoren)
– reguleret salg via apoteker (i stedet for et sort marked, hvor der hersker usikkerhed om ægtheden af produkter)
– behandlingstilbud i stedet for straf (det giver fundamentalt set ingen mening at straffe folk der bruger eller for den sags skyld misbruger. Brugere har ikke et problem, og misbrugere har et problem – derfor skal de have hjælp”
Findes der andre lande der har succes med denne tilgang?
Bigshooter skriver
Hvad er dit kriterium for “succes”, Anders?
Formålet er sådan set ikke at nedbringe antallet af folk der bruger det. Formålet er at lave harm-reduction.
Lige nu bruges der enorme ressourcer på en tilgang som reelt ikke producerer andet end – bogstaveligt talt død og ødelæggelse. Jeg har intet investeret i det – jeg har trænet fuldstændigt clean & drug free i 11+ år, lige siden jeg startede. Men jeg finder det decideret umenneskeligt at man ikke bruger pengene på hjælp men i stedet bruger dem på at forfølge folk. Der kommer intet godt ud af det.
Det er som om der hersker kollektivt vanvid. Tænk hvis man var efter folk med alkoholproblemer på samme facon?
Det er barbarisk og trodser fundamentale humanistiske værdier.
Anders skriver
Kan spørge dig samme vej rundt med hvad “…At angribe effektivt” ville indebære..? Men som du skriver er det harm-reduction, som vi leder efter her.
Findes der nogen lande der har effektivt har lavet harm-reduction med de pågældende metoder du lister op?
Når alt så er sagt, skal der tilføjes at jeg er rørende enig med dig i at heksejagt og skræmmekampagner er en forkert metode at harm-reducere.
Anders
Amalie skriver
Som sygeplejerske ser jeg ingen logisk grund til at anabolske steorider ikke skulle kunne forhandles ligesom alle andre ikke-behandlende stoffer. Med det mener jeg mediciner der ikke har til hensigt at kurere noget, men som bruger ønsker at tage for at opnå en bestemt effekt – som f.eks. P-piller. Og så er metoden jo som her beskrevet.
Det er desuden et tilbagevendende irritationsmoment at “steorider” bliver omtalt som noget udelukkende farligt. Det kan være meget svært at forklare sin patient at han/hun skal tage sin medicin, når patienten lige har læst i indlægssedlen at det er et steoridt hormon.
Anders Stavnsbo skriver
Flot artikel og jeg er så absolut enig! Der er en ting der slår mig i ovenstående kommentar og det er dig brug af “clean og drug free”, for det er jo netop noget af det som ADD (og andre lobbyister) har haft held med i deres kampagner… netop at vende et forbrug til et misbrug – du, Bigshooter, som er modstander af ADD’s metoder, burde ikke anvende disse ord, da de i deres virke er (i bedste fald) nedladende
Bevares jeg forstår hvad du mener, men det minder mig om utallige Tour De France studier, hvor der er en studievært (uden særlig indsigt) der gang på gang bruger ord som misbrug, mens fx Thue Kvorning forsøger at forklare frem og tilbage… og det er bemærkelsesværdigt hvor lidt taletid fx Verner Møller får i denne debat (læs hans bog Dopingdjævlen – verdensklasse!)
Til sidst vil jeg blot sige at jeg er 100% enig i din argumentation Bigshooter og jeg er også enig med ATR (længere nede) at denne artikel burde trykkes i de større danske tidsskrifter
I forhold til harm-reduction, så ser man for tiden en ændring i tilgangen i fx kampagner for stoffer og alkohol blandt unge (kan ikke huske TV-reklamen, men budskabet er nogenlunde: “vi kan ikke holde dig fra at prøve stofferne, men vi kan fortælle dig hvordan du gør det rigtigt)
Så harm-reduction er skam muligt i Danmark og eksisterer allerede… vi kan dog ikke afdæmonisere alle vores dæmoner samtidig, for hvad skal befolkningen så rette sin harme imod? (sarkastisk btw)
ATR skriver
Sådan en artikel som du lige har skrevet burde komme i aviserne til befolkningen. Har du ikke tænkt at kontante EB, BT, og JP om det, så de kan bruge den i deres aviser og net-aviser?
Kristian skriver
Jeg vil gerne takke dig for at bruge den nødvendige tid der skal til for at skrive en så velskrevet og informationsrig artikel. Jeg er helt enig i dine udsagn, og jeg håber du vil blive ved med at skrive om netop dette emne.
Mvh.
Kristian
Bigshooter skriver
Anders stavnsbo> Jeg er ikke helt sikker på din pointe om brugen af ordene clean og drug free. Clean og drug free har været min status lige siden jeg begyndte at træne for 11+ år siden. Det er hvad også kaldes “lifetime natural”. Dvs aldrig benyttet præstationsfremmende midler i træningskarrieren. Jeg kan ikke se problemet i at anvende disse begreber, andet end “joken” om at være “ren” som i Rolf er ren og den slags. Min mission fra starten var at se hvor langt man kunne komme uden. Jeg er enig i at de har formået at gøre ethvert forbrug til et “misbrug”, men jeg kan ikke se relevansen af dette i forhold til begreberne clean/drug free/(lifetime) natural.
Anders Stavnsbo skriver
Jeg siger skam heller ikke at du gør noget forkert… min pointe er at det netop er noget af det som ADD’s smædekampagner har haft succes med, at selv mennesker (herunder dig) som formår at se på brugen af præstationsfremmende midler i et nuanceret lys, vælger at bruge “negativt ladede” ord som “clean” og “drug free” om det forhold du selv kalder “lifetime natural”. Clean og drug free er jo typisk ord man bruger hvis man har været på stoffer/alkoholiker, men ikke er det mere 🙂
Jeg syntes det er en super artikel du har skrevet og jeg ville ønske at det var den generelle opfattelse blandt mennesker i hele verden.
Tak for svar på min kommentar i øvrigt 🙂
Henry skriver
Selvom det ikke er nogen gode, viser mange studier (og personlig erfaring) efterhånden at alkohol er det stof der sjovt nok har den største tendens til at gøre folk voldelige.
Det er blot endnu en himmelråbende dobbeltmorale i det moderne samfund. Legalisering af de værste stoffer og kriminalisering af resten.
En smule evidens:
https://theconversation.com/fact-check-only-drugs-and-alcohol-together-cause-violence-12466