Der er mange der går og føler sig sløje i hverdagen. Trætte på de forkerte tidspunkter “tung” i kroppen, “dårlig energi”, letargiske, uoplagte. Udueligheden er væsentlig. Og mange af dem er i tvivl om hvorfor de har det sådan: “Hvorfor går jeg og føler mig uoplagt”. Svaret for manges vedkommende er, at de ganske enkelt lever af lort.
Med lever af lort mener jeg det enkle at snarere end at spise egentlig MAD – altså noget nærende naturen har skabt og som mennesket har spist længe før industrialisering – så lever folk af lort. Det er faktisk helt afsindigt så meget lort folk spiser. Man kan ikke gå mere end 5 minutter om aftnen uden at et pizzabud suser forbi, en frisk leverance sukkersyge. Skrald, affald. Det kan end ikke kaldes hundeæde, da hunden sikkert ville takke nej til meget af det med mindre den sultede.
jeg vil derfor præsentere to tips til mine læsere her – dem af jer der går og føler jer “trætte”, og ikke forstår hvorfor:
1. Stop med at spise lort og begynd at spise mad
2. Før en madlog
Mht. madloggen, så er det er meget enkelt. Noter først og fremmest HVAD du spiser. Her er det vigtigste. Dernæst, hvor meget og hvornår på dagen. Det kvantitative behøver ikke registreres med NASA-værdig præcision, blot give en rimelig idé om mængderne. Fører du madlog i nogle uger vil du kunne se tilbage: “Hvad lever jeg egentligt af”. Og her vil det blive tydeligt, sort på hvidt, hvor meget lort du indtager. “Lige en gang om ugen” opdager du faktisk er to gange. Eller “et par gange om ugen” er 3-4 aftener. Fastfood flere gange om ugen, sparsomt med grøntsagerne – måske et stykke frugt eller to. Lidt bolscher efter aftensmaden er 2 poser om ugen. Og lige en stor popcorn til biffen. Loggen lyver ikke, med mindre du er dum nok til at lyve for dig selv. Og hverdagens små løgne om hvor meget/lidt usundt du spiser bliver klare. Dagene kommer på afstand, og der skabes overblik.
Det handler ikke om sundheds”fanatisme”. Usund mad kan snildt passe ind i en ellers sund og nærende kost hvis det usunde blot er i små, kontrollerede mængder og vedkommende ikke leder efter ypperste præstation eller fysik. Men pointen her er at danskere spiser usund mad og MEGET af det.
Der er ikke noget at sige til at et utal af danskere går rundt med maveproblemer og et råddent indre når de fodrer organismen med affald.
Hvad er så lort og hvad er mad, spørger du måske. Det er faktisk meget nemt. Nature does it best. Sandheden er, at snakker vi om almindelig sundhed og velvære, så er man 80% hjemme alene ved at spise MAD. Grøntsager. Frugt. Kød. Nødder. Oliven. Avocado. Bønner. Mælk. Og man kan blive ved. Glem esoteriske, akademiske diskussioner om “mælk er forbudt” eller om “grøntsager er fyldt med toksiner”. Det har formentligt ingen relevans for du, kære læser, der går og føler dig mere som lort end som velfungerende menneske. En måde man hurtigt kan identificere om en madvare er lort på er om papæsken eller emballagen den kommer i er dyrere end produktet det indeholder. For så vidt angår de fleste morgenmadsprodukter er udfaldet desværre givet.
Det helt “utrolige” er den modvilje der kan være til at lave kostændringer. For mænd er det stædighed, dovenskab og generel uduelighed. Der er i øvrigt intet så idiotisk som stædige mænd der nægter at se lægen selv når de er endda ganske syge. For kvinder er det noget underligt, emotionelt noget. Mad er utroligt emotionelt for mange kvinder, og den subjektive oplevelse af mad og smag og indbildning er altomfattende og styrende. Jeg kender ikke én eneste kvinde – ikke én – med et rationelt forhold til mad. Men hvad angår modviljen så er det utrolige at folk effektivt vælger at gå rundt og have det halvdårligt og have maveproblemer og jeg ved ikke hvad der plager almindelige mennesker når de med en forholdsvist enkel (men åbenbart afsindigt krævende) kostomlægning kunne få det langt, langt bedre.
Du bliver hvad du spiser, så vælg mad i stedet for affald.
Johannes skriver
Godt indlæg 🙂
Et alternativ til at skrive ned hvad og hvor meget man har spist er at tage et billede med mobilen. Det er let at skabe et overblik over indtaget dag for dag vha. datostempel på billederne.
d'Thygean skriver
Serratus skriver
“Det helt “utrolige” er den modvilje der kan være til at lave kostændringer. For mænd er det stædighed, dovenskab og generel uduelighed.”
Hvorfor tænker jeg på Per Brændgaard?