Mange tænker ikke over det i hverdagen, men vi er i konstant krig med mikrober. Virus, bakterier, osv. De fleste “tænker” først over det når de selv er ramt. Her indtræder så adskillige dages/en uges/ugevis af jammer om hvor frygteligt det er. Når så sygdommen er passeret, så nulstiller vedkommende, og fortsætter på gammel facon uden at tage nogle basale forholdsregler i hverdagen. Sådanne forholdsregler er hyppig håndvask, brug af alcogel, undgå at give hånd til alt og alle, lad være med at stikke fingre i mund, næse eller øjne, undgå at opholde dig med syge mennesker, pas på med offentlig transport, åbn døre med albuer/knæ, og så videre. Luftbåren sygdom er svær at gardere sig imod. Håndsmitte, derimod, der kan man gøre en del. I sidste ende er det naturligvis immunforsvaret hvor det hele afgøres.
Én ting er at almindelige mennesker ikke gør noget særligt ud af mikrobehygiejnen. Der er heller ikke plads her til at beskrive den automatpilot menneskearten kører på det meste af tiden.
Noget andet er apoteker – for de ved bedre.
For en stund siden var jeg på apoteket ved Trianglen på Østerbro i København. Det var sidst på eftermiddagen, en ca. 30 min før lukketid. Det første jeg registrerer da jeg kommer ind er to følgende forhold:
1. Der er ingen alcogelbeholder opstillet så folk kan desinficere deres hænder
2. For at bliv ekspederet skal man trykke på én og samme elektronisk knap
Sådan er det august 2014, og sådan har det været da jeg for en 4-5 år siden var inde på det apotek for første gang. Intet har ændret sig, selvom jeg dengang bemærkede samme skødes- og hensynsløse indretning.
Kan I se problemet?
Hvis man ønsker sig omgivet af syge mennesker, så er apoteket det bedste bud. Der er bogstaveligt talt FYLDT med syge mennesker. Trætte, hostende, svækkede, gamle. Og masser af smitsom sygdom. Hvor tror I patienter skal hen når de skal have antibiotika mod strep tonsilitis? Eller strepsiler, næsespray eller saltvand, om det så er virus eller bakterie? Det er i sagens natur svært at indhente statistik på hvor mange % af besøgende på apoteket har en smitsom sygdom. Det kræver timevis atter timevis af opslag på Medstat (jeg forærer et næsehorn til den der gør et ihærdigt forsøg).
Da jeg blev betjent i dag på apoteket var jeg nummer 948. Det betyder altså 947 mennesker der har trykket på samme knap inden for én dag. Og en knap der berøres konstant, hvilket sikrer konstant tilførelse af fugt. Virus overlever ikke længe på en tør, vandafvisende plastikoverflade, men en god fugtig overflade, derimod, så er snakken en anden. Fra CDC.gov: “Studies have shown that human influenza viruses generally can survive on surfaces between 2 and 8 hours.” Overvej den eksponering. Tror I i øvrigt denne knap desinficeres hver dag? Jeg tvivler, men selv hvis den gøres, så er 1000 mennesker et voldsomt tal. Tænk på den samlede masse af mikrober på den overflade. Føj dertil alle dankortterminaler og skranken folk støtter sig op mod (som vel næsten utvivlsomt ikke desinficeres), udveksling af sedler og mønter, og man kan jo blive ved. Pladsen er i øvrigt kneben nok, med den ekspeditionstid og beskedne plads tilgængelig. så risikoen for luftbåren smitte bestemt realistisk og forekommer da utvivlsomt.
Et billede af high-tech vidunderet der kan redde dig fra en uges total jammer i sengen
Løsningen på disse to problemer er først og fremmest at løse problem nr. 1: Opstil en alcogelcontainer! Og ved siden eller over den, et stort, rødt skilt der beder dig om at gøre brug af den. Og placer den centralt. Fx lige ved siden af nej, faktisk skråt FORAN – den store knap alle skal trykke på, i fald en løsning til problem nr. 2 ikke kommer på tale. To fluer med ét smæk!
Hvad er forklaringen egentligt på at der ikke findes sådan en container? Er det uvidenhed? Det er alligevel usandsynligt. Et apotek et FYLDT med farmaceuter in spe. De ved jo godt hvad det handler om. Farmaceuter under uddannelse er på apotek i 6 mdr. Jeg bemærkede da i hvert fald 10 på arbejde, og det er måske endda lavt sat. Og her kan jeg konkret konstatere at forholdene ikke har ændret sig i 5 år. Det er 5 x 2 x 10 = ~100 mennesker ind og ud i den periode. Og ikke én af dem har sagt “Hey, ved I hvad. Jeg har en idé” og så konstateret det åbenlyse. Føj dertil at der er standarder for indretning af et apotek, altså et gennemtænkt og antageligt ganske dyrt set-up, samt en række chefer og andre overordnede som ejer biksen eller hvad de nu laver. Enten er det uundskyldelig uvidenhed og manglende handling, eller også (!) er det fordi det er bad for business. Måske ikke særligt meget, men du skal nødigt minde folk om hvor mange syge mennesker der befinder sig på apoteket. Desuden er det en udgift med alcogel. Det kunne godt spekuleres at påvirke bundlinjen, specielt angående salg af håndkøbsmedicin og produkter som indkøbes af raske mennesker. Det kan tænkes at demotivere den raske forbruger at blive mindet om at apoteket altså højfrekventeres af syge mennesker også. At det er dårligt for bundlinjen er imidlertid kun en teori, men en plausibel af slagsen. Den forekommer ikke fjollet set i lyset af hvor totalt absurd det er at der er så mange fagfolk på ét og samme sted, og ikke én får foranstaltet noget så banalt. Det er heller ikke en fjollet teori når man overvejer den absurde avance mange apoteker har på hverdagsprodukter. En lille test der skal undersøge om det er uvidenhed eller bundlinjen er jo at rette henvendelse. Så det har jeg dags dato gjort på deres Facebookside. En perfekt test er det ikke, men skyldtes det alene uvidenhed kan vi da udelukke dén forklaring hvis de stadig ikke opstiller en container.
Jeg vil dog følge Napoleons råd og ikke tilskrive ondskab hvad kan tilskrives inkompetence, ellers bliver livet en meget tortureret størrelse.
Gad vide hvor mange mennesker der smittes alene pga. fraværet af en sådan alcogelcontainer. Tænk i løbet af ét år – alene af denne årsag. Det er et interessant spørgsmål. Jeg vover ikke at gætte.
Jeg kan i øvrigt forestille mig at apoteket havde en alcogel oppe da H1N1 gjorde sit indtog i Danmark. Jeg ved det dog ikke, jeg var der ikke. Desto mere uundskyldeligt hvis man havde en dengang, men så har fjernet den – som om behovet er forsvundet. Bemærk i øvrigt at der er alcogels og automatdøre og “ikke give hånd”-politik på en del hospitaler efterhånden, hvad burde have været tilfældet fra day one.
I øvrigt ganske arrogant at der ikke er opstillet en alcogel, men til gengæld kan man købe dem til 29.95 i miniputformat.
Og nu tænker I måske: Hvad relevans har det her for træning? Svaret er klart. Se hvordan din squat har det når du får halsbetændelse. Eller hvordan din dødløft har det under en omgang halsbetændelse. Eller tænk på din kropskomposition efter 3 ugers H1N1. Tyndfed, slap og uduelig. Smadret af virus. Helbred og funktion er to FUNDAMENTALE forudsætninger for fitness og træning.
Hvis ikke du er syg men ønsker at blive det i et væk, så tag en tur på apoteket. Og hvis nogen af jer tænker “Stakkels Apotek, at vågne til den FB besked”. Så brug en stund på at overveje hvor mange mon har stillet træskoene før tid på grund af denne problemstilling. Der er ikke en underrepræsentation af svage og ældre på et Apotek.
Danni skriver
På alle hospitaler er der dog opsat gel beholdere ved alle indgange og ofte også langs gangene. Jeg mindes dog ikke én gang at have set nogen bruge dem.
Hvorfor er det desuden at meget sundhedspersonale insisterer på at give hånd? Den mest oplagte smittevej, der samtidig er den lettest forebyggelige.
Bigshooter skriver
Fordi Hr og Fru Danmark fornærmes hvis lægen ikke giver hånd. Der er generelt ingen respekt for hygiejnen angående mikrober i Danmark. Det kræver specifikke, afgrænsede settings og tilfælde. Det er ikke længe siden jeg så en gruppe asiatere gå rundt. Den ene med mundmaske på. I Østen er der en kultur som er at man ikke smitter andre. I Danmark, derimod, synes folk næsten det er lidt hyggeligt at blive syg. Så får man jo fri, og kan se lidt FRIENDS. Faktum er jo også at tager man forholdsregler for at undgå smitte – og her snakker vi små, udramatiske ting som at åbne døren med albuen i stedet, bruge alcogel osv – så synes folk man er hysterisk.
Rasmus skriver
Godt og tankevækkende blogindlæg.
Tilfældigvis er min bror netop igang med at uddanne sig til farmaceut, og er i skrivende stund på apotek, som en del af uddannelsen, hvilket du også nævner i artiklen.
Jeg vil spørge ham næste gang, jeg ser ham, om de har samme idiotiske indretning og ingen alcogel. Vender tilbage med svar hurtigst muligt 🙂
Søren Mulvad skriver
Har du hørt fra din broder? Der er gået 11 dage nu.
Rasmus skriver
Beklager den længe ventetid.
Nuvel, jeg har nu spurgt min kære broder, og de har præcis samme indretning, som omtalte apotek; én knap til at “trække nummer” og INGEN alcogel. Jeg skældte ham naturligvis ud, henviste til dette blogindlæg.
Johannes skriver
Hvis de i stedet lavede en knap ved gulvet man kunne træde på, så ville man løse problemet og samtidig ikke være afhængig af at folk husker at benytte alcogel.
Det undre mig at man stadig ikke ser det ret mange steder på offentlige toiletter at man kan rykke ud eller åbne for vandhanen ved hjælp af knapper der kan aktiveres med fødderne.