Almindelige danskere har for lavt D-vitamin. Det er der en enkel forklaring på: Den naturlige kilde til D-vitamin er ikke kosten, men sollys. Men i og med det danske land er begravet i mørke halvdelen af året og solen ikke er skarp i mere end nogle få måneder om året, så er resultatet givet: Lavt D-vitamin.
Lavt D-vitamin er associeret til mange dårligdomme man kan komme i tanke om. Knogleskørhed, sukkersyge, kræft, muskeltab, træthed, og så videre, og så videre. D-vitamin er et vitamin fordi det er livsnødvendigt. “Vita” betyder liv. At sørge for at have godt med D-vitamin er den nemmeste, billigste og måske også effektive helbredsintervention den selv mest ugidelige sofakartoffel kan lave. Den kræver blot et oralt indtag af nogle tabletter.
Vi har hørt en hel masse i medierne om D-vitamin, disse forsøg på “folkeoplysning”. Men danskere ved stadig ikke nok om D-vitamin, og hvis folk vidste nok om D-vitamin rendte jeg ikke igen og igen ind i klienter der render rundt med for lavt D-vitamin. Disse er ikke almindelige danskere, men folk der går op i sundhed og træning, langt mere end Hr. og Fru Danmark gør det, folk der ved langt mere om ernæring og sundhed. Hvis selv fitnessentusiaster ikke er vidende om D-vitamin, hvordan tror I så tilstanden er hos almindelige danskere?
Jeg kender ikke én person der har fået målt sit D-vitamin til tilstrækkeligt niveau. Ikke én. ALLE jeg kender der har fået målt det har haft for lavt niveau. Det er ikke godt.
Lige nu er man ved det store forskningsprojekt StatusD ved at kortlægge danskeres niveau af D-vitamin. Der måles før sommer og efter sommer. Man får sin resultater at vide til sidst, idet man selvfølgelig ikke ønsker at folk ændrer vaner undervejs – ellers var projektet ikke meget værd.
Et tankevækkende spørgsmål dette projekt rejser er hvorfor det ikke er blevet gjort længe før. Resultatet er nemt at spå om. Den vil vise, at mange helt almindelige danskere har for lavt D-vitamin, og det forekommer skandaløst at der ikke fra systemets side sættes mere ind for at adresse denne situation. Det er ikke ligefrem ny viden, så der er en skør tidsmæssig distance mellem indhentningen af nye viden og så til handling. Skør derved, at handlingen stadig ikke er indtrådt i form af en egentlig intervention.
Så er der de gamle anbefalinger om D-vitamin. Tænk sig at det først er nu man ændrer den gamle og kriminelt dumme anbefaling om 5 mikrogram D-vitamin om dagen. Det tager omkring 5 minutter at finde studier på pubmed hvor man kan finde folk der får MEGA-doser – og jeg mener MEGA-doser – D-vitamin og stadig har for lavt niveau. Forklaringen er den enkle at oralt optag er beskedent. Det er ineffektivt. Sollys er den naturlige kilde, så ønsker man nok D-vitamin i kroppen, så skal man skovle i sig med tabletter. 5 er for lavt, og har været det længe.
Hvis systemet – altså sundhedssystemet – her i Danmark var intelligent indrettet så blev der sat langt mere ind med forebyggende tiltag end hvad er tilfældet i dag. Og jeg understreger ordene langt mere. Og D-vitamin er et absolut no-brainer sted at starte. Ikke mindst hos de almindelige, praktiserende læger, der efter min overbevisning burde måle D-vitamin mere rutinemæssigt, fx hos alle nye patienter – i hvert fald i vinterhalvåret. Ikke blot er det på individuelt plan i patientens bedste interesse, det er også i systemets økonomiske interesse, idet udgiftssiden til behandling skal holdes nede, før Diabetes-Danmark tømmer de offentlige kasser. Hvis man vil bevare velfærden i Danmark så er er brug for ambitiøse politikere der rent faktisk går ind og laver ordentligt forebyggende arbejde før det her land drukner i flødeskumskager og billig cola. Forebyggelse slår stort set altid behandling. Alt for mange danskere har for lavt D-vitamin. Og alligevel sker der nærmest intet.
Ja, der er mange læger nu som er begyndt at måle D-vitamin. Der er også mange læger der ikke gør. Hvad er deres undskyldning og forsvar for denne eklatante uvidenhed om noget så fundamentalt for folkesundheden og som tilmed er så banalt at adressere?
Hvis du ønsker at vide om din læge tager sit faf seriøst, så bed om at få målt dit D-vitamin. Bed om det – proaktivt. Hvis lægen nægter, så ved du at vedkommende er ignorant, og du kan kun opfordres til at betale de 179 kr det koster at skifte læge for at finde en der ikke er en ufrivillig Dr. Mengele. Og husk nu: En D-vitamin test koster ca 200 kr. Så hvis din læge begynder at snakke om ressourcer og udgifter, så pointér at det er en billig prøve. Og hvis din læge insisterer på at du skal have “symptomer” før du kan få det målt, så gør vedkommende opmærksom på at niveauet skal være afgrundsdybt lavt før det nødvendigvis giver symptomer i form af træthed eller lårben der brækker til højre og venstre.
Det understreges igen og igen i aviser og medier, at det er bedre at få fra kosten en tilskud, men det er ikke gangbart. Det sker ikke. Så skal den beriges, og så er det tilskud forklædt i mad.
Sandheden er nemlig at fødevarer generelt har meget lavt D-vitamin. Det kræver for manges vedkommende en ekstraordinær indsats at få dækket sit behov via kosten, og man går af dage pga tungmetalforgiftning før fisk er en bestandig kilde til optimalt D-vitamin resten af året, resten af livet. Fisk har en rimelig slat D-vitamin, men intet sammenlignet med nogle få tabletter koncenteret D3. Lad os prøve at sætte os ned og lege politikere: Hvad er der størst chance for at folk følger? Hvor er der størst compliance? Hvis vi siger til folk de skal sluge nogle tabletter et par gange om ugen, eller hvis vi siger til dem de skal æde fed fisk hver uge. Den med fed fisk har man allerede prøvet (hvem husker ikke fiskeoliedebatten) og folk gør det ikke. Det er også helt forudsigeligt, og helt forventeligt. Og andre madvarer? Ja,der æg. Fint nok, men igen, intet sammenlignet med tilskud. Og før man får dækket sit D-vitamin fra æg har man nok udviklet fødevareintolerance. Naturligvis er der mere næring at hente i at spise fed fisk end ingen fisk, men det har ikke relevans for D-vitamin, så gør jer den tjeneste ikke at lytte til aviserne (også i almindelighed), men lyt til videnskaben og primærkilderne, og slug de tabletter. 2 tabletter med 35 mikrogram D3 hver er nok nok til at sikre sufficiens, men det er stadig i den lave ende. Godt nok er for meget D-vitamin skadeligt, men det er også en sjældenhed. Så har man nogen frygt for at udvikle toksisk tilstand, så få det målt hos lægen, og betalt evt. selv for det.
Før systemet får adresseret D-vitaminproblematikken, så glem enhver snak om systemets varetagelse af “folkesundheden”. Det er indrettet til at fange det værste af det værste hos det laveste og har intet med sundhedsoptimering at gøre. At optimere sin sundhed kræver en individuel indsats. Autopilot sat til at følge systemets råd er vejen til degenerering. Se bare på kostpyramiden. En idé der længe har været dårlig men som først revideres nu. Og se på snakken i medierne om proteinpulver. Igen og igen er der en inde og sige at “det har man ikke brug for” og “drik kakao i stedet” og “der er nok protein i kosten”. Det er utroligt, også at der ikke er plads til flere nuancer. Prøv at lave en lille lokalundersøgelse. Spørg dine veninder og kvinder du kender om deres morgenmad, og fælles for langt de fleste vil være: Nul eller tæt på ingen kvalitetsproteiner.
Det er i grunden utroligt hvad vi finder os i fra systemets og mediernes side. D-vitamin, kostpyramiden, fiskeolie, og proteinpulver. Alt sammen katastrofalt ringe belyst og oplyst.
Apropos systemet, særligt imponerende er den nye aftale som sikrer billigere øl og sodavand. 900 mio skæres fra indtægtssiden ved den nye aftale. Vi har meget intelligente politikere. Skær ned i SUen, brug pengene på billigere øl og sodavand.
Hver 12. amerikaner har sukkersyge. I Danmark er tallet beskedne hver 20. Lad os ikke tabe det internationale kapløb! Mere soda, mere ‘betes! YEAH!
PANEM ET CIRCENSES
L skriver
Hear, hear!
Tog til lægen for godt en måned siden og klagede over, at jeg følte mig træt (hvilket jeg gør). Hvilket sætter gang i hele maskineriet mht. blodprøver. Og ja, rigtigt nok, så led jeg af mangel på d-vitamin. Nu er jeg sat på 70 mg og skal testes igen om en uge.
Kan kun anbefale at tage til lægen og sige, at man er “træt” – det er nemlig uspecifikt nok til at man bliver testet for de mest gængse ting.
Har skrevet lidt mere om det her: http://kampsportsjov.wordpress.com/2013/04/10/mangel-pa-vitamin-d-but-of-fucking-course/
L skriver
Hovsa, jeg mener da µg også og ikke mg. 70 mg er 1400000% den anbefalede daglige dosis, det er måske alligevel lidt i overkanten. Nærmer sig næsten de åndssvage mængder, dobbelt Nobelpris-modtager Linus Pauling tog af vitamin C – 3 fucking gram om dagen (den anbefalede dosis er 40-90 mg/dagen).
Rasmus skriver
Hej Simon.
Ved du hvor mange UI 70mg d3 er?
Rasmus skriver
Kan det passe at 70mg er 2800UI?
Rasmus skriver
IU*
Bone-14 skriver
Jeg går ud fra du mener ug og ikke mg. 40IU er 1ug så dit regnestykke stemmer overens når du lige har fået enhederne på plads.
Upcomer skriver
Hej Simon.
Fantastisk artikel, intet mindre. Jeg er fastlæser af din blog. Hvad er din holdning til supplering af light-produkter til en kost?
– Jeg hørte dig på radio247 for et stykke tid siden, hvor du bl.a. nævner, at mandens testosteron-niveau er lavere, end hvad hans bedstefars var, hvorefter du kommer med eksempler på parabener, plastik etc. Hvordan forholder du dig i forhold til parabener i f.eks. opvaskemiddel, shampoo? Nogen bestemte mærker?
Er du inspireret af Jürgen Habermas, systemet koloniserer livsverdenen?
Slava skriver
Jeg synes ikke at kunne se nævnt den vigtige sammenhæng mellem A og D vitamin – disse 2 er går hånd i hånd, og forhindrer hinandens overdosering. En god kilde jeg kan anbefale til begge vitaminer i godt forhold er gæret torskelevertran fra Green Pastures (Fermented COD liver oil) – her er der tale om komplet form for begge vitaminer, og ikke isoleret form, som i kosttilskud, hvilket også kan forklare at optagelsen fra denne kilde er eminent (mit D-vitamin blev testet til nær 190nMol/L 25OHD på et tidspunkt, hvilket naturligvis er alt for højt, just making a point).
lllxxx skriver
Jeg tog til lægen for et par måneder siden. Jeg spurgte ham om jeg kunne få lavet en D-vitamin prøve i forbindelse med nogen andre sundhedsmæssige problemer der bestemt kunne relateres til for lavt D-vitamin. Jeg fik at vide at sådan en test var dyr og jeg mødte igen den velkendte “sikke noget pjat” attitude. Jeg blev sendt afsted igen med beskeden om jeg kunne sætte mig selv i “behandling” ved at købe vitaminpiller. Multivitaminpiller. Det koster jo ikke andet end nogen få øre om dagen at “behandle” sådan et lille problem. Så faldt jeg over det som ens almene læge har som profession. “Speciallæge i almen medicin”. Hvordan kan man specialisere sig i noget alment? Det virker for mig til enten at være et meget tyndt spredt speciale.
Bigshooter skriver
Din læge er ignorant og vil hellere antage viden end indrømme sin uvidenhed – hvilket vidner om et farligt ego. Anbefalede din læge “multivitaminpiller” for at då D-vitamin? Det er hinsides idiotisk. Der er minimalt D-vitamin i multivitaminpiller. Med et formentligt fuldstændigt teoretisk forbehold for at der måtte være undtagelser, så koster D-vitaminprøver tæt på intet. SSI tager/tog ~200 kr for dem, og det er formentligt i den dyre ende. De kunne snildt ligge på 50-100 kr stykket, fx via hospitales laboraotirer. Men reager på det. SKRIV til din læge og spørg: Hvad koster en sådan test så? Få svar og konfronter vedkommende.
Daniel skriver
Hej Simon.
Hvad er dine anbefalinger ift. magnesium? Her tænker jeg for den individuelle, timing, type og mængder. Og er magnesiummangel også meget udbredt?