#166 – Nyt om Bisphenol A

Bisphenol A er et stof der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Begrundet mistænkt, bør jeg sige. Og noget som kan forårsage alvorlige, dødelige sygdomme som fx brystkræft. En kapacitet som Niels Skakkebæk har for længe siden været fremme og bønfalde politikerne om at forbyde BPA.  BPA optræder/har optrådt mange steder, og det er nærmest umuligt at undgå eksponering for BPA med mindre man gør det til sin livsmission. Kvitteringer fra supermarkedet, aluminiumsdåser, konservesdåser, belægninger som det forefindes i en række produkter. Politikerne har længe ignoreret fagfolkenes kald om at forbyde BPA. De henviser blot til EU Kommissionen, der ikke foretager sig noget i stedet. Tilsyneladende fordi hensynet til industriens interesser vejer tungere, og tvivlen ikke kommer forbrugeren til gode. Næppe i harmoni med tanken bag REACH fra 2007.  Derudover er Center for Hormonforstyrrende Stoffer som blev oprettet under Soc. Dem. regeringen blevet barberet ned fra 50 mio i bevilling til 15 mio kr i den nye finanslov,  i hvert fald sidst jeg tjekkede. Ja, hvad skal vi også bruge det til?

Niels_Erik_Skakkeb_k2
Niels Skakkebæk, en af verdens førende androloger – ham er politikerne dog ligeglade med.

Jeg kan dog læse i nyhederne at Coop selv har valgt at fjerne BPA fra konservesdåser. Ikke i deres billige dåser, dog, men gældende mærket Änglemark.

Det beretter nyhederne, fx DR: http://www.dr.dk/nyheder/penge/kontant/coop-fjerner-farlige-stoffer-fra-daaser

Den ros skal Coop have – godt I fjerner det.

Lidt ris følger dog med: HVORFOR har I ikke fjernet det for længe siden?

En opfordring til læseren: I det omfang du køber konserves, så sørg for at købe BPA-fri belægning. Og Änglemark er et sådan valg.

Comments

 1. D.W Griffith says

  Hvad for nogen mærke benytter du dig af til henholdsvis drikkedunke og madpakker? (Jeg forstiller mig at du benytter dig produkter som er frie for BPA mm.)

  • Bigshooter says

   Primært glas, inkl. glasflasker. Den skadelige effekt af den enkelte eksponering her og der er nok relativt beskeden. At undgå plastik totalt er upraktisk, det mest praktiske er væsentligt at reducere eksponering, og her kan man passende starte med sin shaker. Det er i hvert fald vigtigt ikke at genbruge plastik drikkeflasker/drikkedunke. Kleen Kanteen er også en mulighed.

 2. Anders says

  Wow, jeg må være i højrisikoen for at få kræft så.

  Jeg vidste godt at politikerne ikke gav en fuck for befolkningen – men nu blev det bekræftet igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>