Tanke #1:
Jeg har tidligere blogget om D-vitamin og de danske anbefalinger og hvordan disse er kriminelt lave. Jeg anser det som et stort problem at der render så mange i befolkningen rundt med (så) lavt D-vitaminniveau som er tilfældet, og hvor myndighederne gør for lidt ud af det. Mere end før i tiden, ganske vist, men for lidt. Jeg faldt over denne artikel: http://ing.dk/artikel/myndigheder-regner-galt-vi-skal-have-17-gange-mere-d-vitamin-175177 som er et kig værd. Hvis konklusionen er korrekt, så er det bare endnu mere kriminelt end antaget – og dog…jeg lagde ikke fingre imellem da jeg tidligere bloggede om D-vitamin i disse indlæg:
https://supertraining.dk/d-vitamin/
https://supertraining.dk/88-d-vitamin-systemet-og-folkesundheden/
https://supertraining.dk/97-alt-for-mange-danskere-far-alt-for-lidt-d-vitamin-et-kriminelt-sundhedssystem/
Det vidner om en virkelig bizar, stædig institutionskonservatisme at anbefalingerne vedbliver at være så håbløst utilstrækkelige.
For mig at se kan det både økonomisk og sundhedsmæssigt forsvares at hver dansker får lavet én d-vitaminstatus når de (alligevel) er ved lægen. I vinterhalvåret vil selvfølgelig give mere mening.
En venlig reminder. Tiden er over os, tiden hvor man kan få D-vitamin fra solen. Vinteren er forbi. Så når I er ude at gå en tur i det gode vejr, så sørg for at få noget sol på kroppen – i ansigtet, ikke mindst, og også gerne noget lys i øjnene uden brug af solbriller. Og 10 min. i solen er bedre end 0! Sørg for at få noget sol her til sommer, og allerede nu.
Tanke #2:
Det er egentligt lidt bizart at man har så kategorisk et forbehold imod at lave “præventiv”, generel screening hos alm. praktiserende læger. På omkostningssiden og i den systemiske optik giver det fin mening. Og så er det pludselig ikke så “bizart” længere, da de fleste systemer eksisterer for systemets skyld. Det ville være for dyrt og for lille effekt. Men for individet kan snakken være en anden. Nu er jeg efterhånden stødt ind i tilpas mange “enkelttilfælde” af (længevarende) tilstande af jernmangel, D-vitaminmangel, B-vitaminmangel, anæmi, og så videre hos venner, bekendte og ikke mindst klienter. Det kan godt være pengene værd at besøge din læge og bede om et godt, bredt panel af sådanne prøver og så tilbyde egenbetaling for det. Forhør jer evt. ad, få at vide hvad prisen vil være, og træf beslutning herefter. Lad blot være med at lulle jer til passivitet fordi systemet ikke aktivt tilbyder blodprøver/screening. Bare fordi man er ung kan man godt have en dårlig kost eller en-eller-anden tilstand/lidelse som giver ringe optag af X, Y eller Z.
Tanke #3:
Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: Hvis valget er sodavand med sukker eller uden sukker men med kunstige sødemidler, så vælg den med kunstige sødemidler. Farerne forbundet med de kunstige sødemidler er teoretiske/akademiske, og langt hen ad vejen “principiel”, i den forstand at man ikke rigtigt kategorisk kan frikende nogen stoffer. Aspartam er undersøgt ad nauseam. De skidte effekter af sukkerindtag, derimod, er der langt mere substantiel, konkret, kvantificerbar evidens bag. At insistere hårdnakket på sukker frem for sødestoffer vidner om imponerende uakademisk tilgang.
Tanke #4:
Skal du cutte til sommer, så skal du starte allerede nu. De flestes genetik tillader ikke hurtige, radikale ændringer i kropskompositionen uden at der ryger for meget fedt på/muskel af i processen. Turbo-cut lige før sommer vil formentligt gøre mere skade end gavn. Måske vil den absolutte fedtmasse reduceres, ja, men den relative vil måske endda øges. Det er kortsigtet panikreaktion der ikke tjener noget formål, hverken langsigtet eller kortsigtet. Kommer du for sent i gang, så nup den recomposition du kan nå, og sats i stedet på sommeren efter.
Tanke #5:
Jeg ser stadig folk lave upright rows, behind the neck pulldowns og chins og alle de andre fra skuffen “affald”. Vi er klogere nu end i 70erne. Stop det. Man kan placere dårlig træning, “acceptabel” træning, god træning og OPTIMAL træning i et spektrum. Disse arkaiske, ineffektive og uforholdsmæssigt farlige, destruktive øvelser er placeret solidt og holdent i enden DÅRLIG TRÆNING. At træne disse øvelser er at træne resistens over for fornuft.
Kurt skriver
Er det en fejl du har skrevt Chin-ups på listen over dårlige øvelser?
Bigshooter skriver
Det skal læses som behind the neck pulldowns og (behind the neck) chin-ups/kropshævninger.
Kropshævninger – være det sig underhånd, overhånd, neutralt greb, mixed greb eller rock climber udgaven, er en af de bedste rygøvelser der findes og en primærøvelse i min egen træning.
Nicolai skriver
Hvad er tanken bag at få naturligt lys i øjnene uden solbriller?
Kurt skriver
Ja man ser dagligt folk der laver pulldowns til nakke og upright rows og endda kickbacks… og endda med alt for mange kilo. De 2 første er gode til at ødelægge skulderen og få afklemningssyndrom i skulderen.
Serratus skriver
Så PSMF diæter ala Lyle er fuldstændig udelukket for middelmand?
Hvad angår dårlig træning, ligger pres bag nakken med eller uden træk greb også i den dårlige ende af træningsspektrummet?
Niels skriver
Hvad er dine tanker omkring melatonin som supp og dennes indvirkning på træningen og restitution?