Konstantin Konstantinovs, en af verdens bedste dødløftere, i færd med tung dødløft.
Spørgsmål: Bør jeg bruge straps når jeg dødløfter, eller kan jeg nøjes med mixed grip?
Svar: Dødløft med mixed grip – det vil sige overhåndsgreb med den ene hånd og underhåndsgreb med den anden – er per definition en asymmetrisk belastning. Asymmetrisk belastning er noget man som udgangspunkt vil undgå i vægtrummet, da det giver anledning til udvikling af uens styrke.
Asymmetrisk styrkeudvikling, muskulær rekruttering, bevægemønster, osv. giver alle øget risiko for skader. I bedste fald kan det være irriterende at døje med.
Man kunne anføre at armen jo blot er krogen vægten hænger i fra kroppen og at det ingen forskel gør – armen holder jo blot vægten, så i den henseende er der ikke engang tale om asymmetrisk belastning. Så enkelt er det ikke. Bevægemønsteret ændres, den muskulære aktivering ændres, og man risikerer uens belastning af bl.a. trapezius og musklerne omkrng skuldrene i øvrigt. Dertil kommer en øget risiko for bicepsoverbelastninger, i værste fald overrivninger. Om end de er mere sjældne hos folk der ikke anvender doping (som kan give voldsomme styrkeforandringer med sådan en hastighed at led og ligamenter ikke kan følge med musklernes styrke) så er det stadig en risiko for biceps. Får man en bicepsoverrivning er man givetvis ret ligeglad med, om risikoen var lille eller stor når først man har problemet.
Det løser ikke problemet at alternere overhånds og underhånds for på den måde at “even it out”. Det er selvfølgelig bedre end vedvarende at holde underhåndsgreb med samme hånd, men der er stadig tale om asymmetrisk belastning, med de risici det indebærer.
For styrkeløftere er det givet at de skal holde mixed grip til konkurrencer, da straps ikke er tilladt. Det i sig selv er ikke en begrundelse for at det er fornuftigt for folk der ikke dyrker SL. Det er blot sådan reglerne er. Det må man indordne sig under og acceptere, trods det ikke er hensigtsmæssigt.
Løsningen for de fleste er dobbelt overhåndsgreb med brug af straps. Føler man grebet sakker bagud, eller bliver et svagt led i kæden, man kan supplere med grebstræning – eksempelvis barbell holds, gerne om fat bars. Derudover behøver straps ikke betyde, at grebet ikke arbejder. I det omfang man knuger og spænder om stangen arbejder grebet, straps desuagtet. En fremgangsmåde kunne være at tage staps på når man, i og med man arbejder op til worksets, oplever at grebet bliver en begrænsende faktor.
Brug af straps med mixed grip er en rigtigt dårlig idé, og det samme er dødløft med underhåndsgreb (og straps).
Der er ikke bare tale om akademisk teori, men en reel problemstilling og unødig risiko. Med mindre man konkurrerer i SL, så er der ikke megen god grund til at holde mixed grip. Vi har således en masse gode grunde til ikke at holde mixed grip, og tæt på ingen til at gøre det.
Sig nej til asymmetrisk belastning, sig nej til mixed grip.
Thor Larsen skriver
Misha laver her et 415kg dødløft med sublim teknik – dobbelt overhåndsgreb og INGEN stropper!
Ditte Dunderklump skriver
Misha bruger låsegreb…
Lazze skriver
Denne og artikel #33 har muligvis reddet mig for en grim skade, som jeg gerne er foruden. Jeg siger mange tak!
Med hensyn til straps, som jeg tidligere er gået udenom, netop pga. argumentet at man ikk træner grebet, hvilke vil du så foreslå?
Jeg er dødløfter kun omkring 110kg, det er med mixed grip, og her begynder jeg at miste grebet.
En grebsstyrke artikel var måske noget 😉