#179 – Åbent brev til Politiken-journalist om mænds overgangsalder

logo

Politiken – “organet for den højeste oplysning i det danske folk”

Jeg har netop nu sendt følgende skrivelse af sted til journalist Mette Guldagger, og det har jeg efter at have læst følgende artikel http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE3149078/se-tegnene-mange-maend-gaar-i-overgangsalder-uden-at-vide-det/

Ja, man skulle tro det var løgn. Samme Politiken der for få år siden kørte intensiv kampagne og med fejlinformation, usagligt sprog, ensidigt valg af kilder og et overall journalistisk lavniveau der fordrer selvmordstanker hos læseren gjorde alt hvad de kunne for at bringe oplysningen om doping tilbage til stenalderen bringer nu en artikel om, at mænd går i overgangsalder.

Denne nyhed er dog ikke en nyhed for den trænende del af befolkningen. Og selvmedicinering i form af hormonerstatningsterapi er nævnt som et “acceptabelt” brug af hormoner mange gange fra folk der enten ønsker afkriminalisering eller legalisering af dopingmidler/mere fokus på harm-reduction eller blot ønsker at nuancere debatten. Ja, ikke alle dopingbrugere er hedonistiske, selvdestruktive halvhjerner ude på selvmordskurs. Der findes folk der bruger meget, der findes folk der bruger lidt, der findes folk imellem, og så findes der folk der blot selvmedicinerer hormonerstatningsterapi. Nuancer, det fulde spektrum, der ikke passer ind i den journalistiske binære virkelighed.

Og dermed er dette spektrum, inkl dets milde ende, blevet ignoreret. Journalisterne har været bedøvende ligeglade, og det var Jeppe Laursen Brock og Christian Heide-Jørgensen også da de skrev deres mange artikler tilbage i 2012.

Skrivelsen til Mette Guldagger:

________________________________

Kære Mette,

Vi kender ikke hinanden, men jeg retter henvendelse til dig, efter jeg med interesse læste din artikel om mænd der går i overgangsalderen (lavt testosteron). Lad mig starte med at rose dig for at rette journalistisk opmærksom mod dette indtil videre oversete problem. Så langt så godt.

Noget jeg dog studser over er, at denne artikel skulle komme fra Politiken. Vær blot rolig – jeg har ikke tænkt mig at gå i selvsving med en lang kritisk eller hadsk tirade omkring jeres avis. Det jeg dog vil gøre er at henføre din opmærksom mod indholdet af den lange stribe af artikler som Politikens to journalister Jeppe Laursen Brock og Christian Heide-Jørgensen skrev tilbage i 2012. Offentligheden slugte dem råt, der var masser af dem, fyldt med stærke ord og farverige overskrifter, og de fik vist nok også en pris eller to og en god pose penge for deres journalistiske arbejde. Føj dertil anerkendelsen af deres “investigative journalism” derved at de tog til Indien for at besøge en fuldt ud lovlig medicinalvirksomhed – ejeren af dansk oprindelse – som fuldt ud lovligt producer hormonpræparater og fuldt ud lovligt markedsfører produkterne for at “konfrontere” dem, et i sagens natur ovenud bizart forhold.

Det jeg studser over er, at vi var flere der rettede henvendelse til Politiken dengang og gjorde det helt klart, at disse artikler som Jeppe og Christian skrev var fyldt med fejl, unuancerede, uoplyste og **tydeligvis** motiveret af en antidopingagenda, hvor objektiviteten og forsøget på at undersøge og afdække var på et meget lille sted. Der var egentligt ingen objektivitet.

Store dele af det styrketrænende miljø – også den ikke hormonbrugende del af det – tog sig til hovedet over artiklerne. Der blev skrevet og sendt mails, men de to herrer Jeppe og Christian fortsatte ufortrødent.

På min blog www.supertraining.dk kritiserede jeg deres artikler, og jeg gjorde det ad nauseam, ekstremt detaljeret og gennemgående. Klikker på du kategorien nede i højre hjørne der hedder “PED” kommer der ca. 5 sider med artikler frem, hvor af de alle handler om doping, og en del af dem handler om Politikens artikler. Du kan også blot klikke linket her: http://supertraining.dk/category/ped/page/5/ og så bladre tilbage, de relevante artikler forefindes på side 4 og 5
Du må selv om hvad du vil lægge i den skarpe sarkastiske/satiriske/latterliggørende tone der er anvendt for at udstille ekstremt ringe journalistik fra Politikens side, men jeg beder dig om i det mindste at forholde dig til substansen af mine indlæg og de kritikpunkter jeg præsenterede. De er, påfaldende nok, fortsat uimodsagt. Ikke kun her, men i dopingdebatten generelt.

Sandheden er, at Jeppe og Christian blev gjort obs på min blog og skriverier. Mange gange. Der kom vist sågar et standardsvar ud fra Politikens mailserver når mine mange læsere blev frustrerede og følgelig rettede henvendelse til journalisterne om indholdet af deres artikler. Men man mødte bare en mur.

For at komme til sagen: Du bringer en artikel, en “nyhed”, om noget der på INGEN måde er en nyhed i styrketræningskredse. Det er nærmest almen viden her i den trænende verden at en del mænd går i overgangsalder, og at en del af dem vil have gavn af hormonerstatningsterapi (HRT). Problemet er dog, at det danske system
1. Er ovenud konservativt når det kommer til at hormonbehandle mænd for lavt testosteron, hvilket jeg udførligt har beskrevet på bloggen
2. Tager mænd så sagen i egne hænder og benytter testosteron, så er de kriminelle og dopingbrugere

Bemærk at disse mænd er kriminelle og “dopingmisbrugere” uanset at de gør det efter medicinsk forsvarlig fremgangsmåde.

Denne ekstremt vigtige pointe er præsenteret mange gange i dopingdebatten, men altid ignoreret.

Når man imidlertid læser din artikel og så Jeppe Laursen Brocks og Christian Heide-Jørgensens artikler, så står man tilbage med det indtryk at øverste og ansv. redaktør må have en personlighedsspaltning. Din artikel bidrager til oplysningen, og tak for den – den har Hr. og Fru Danmark brug for. Men fra samme avis skal vi se en egentlig kavalkade af artikler, det journalistiske niveau af hvilke er så patetisk at jeg er i tvivl om Ekstra-Bladet havde offentliggjort den.

Jeg håber du vil se på dine to kollegaer – i fald de stadig arbejder på avisen – og have i baghovedet hvilken intensiv og omfattende disservice de gjorde folkeoplysningen, den styrketrænende verden samt dopingbrugere da de skulle selvpromovere og skrive om doping i Danmark. Og jeg tror det giver stof til eftertanke, at redaktøren så tilmed godkendte artiklerne, og efterfølgende sågar hædrede dem (“adding insult to injury”). Og jeg håber du vil se på din avis, og så forstå at den slags rent ud sagt lavniveaujournalistik Jeppe og Christian har praktiseret, og som din avis har lagt navn til og som den fortsat lægger navn til, rent faktisk har konsekvenser for den hverdag som dopingbrugere – eller sågar blot muskuløse, veltrænede mennesker – befinder sig i i form af stigmatisering, fordomme og generaliseringer, og at sådan “journalistik” yderligere cementerer en antidopingdiskurs der betyder straf, overvågning, kontrol, registrering og kompromitteret privatliv.

Fra en avis der notorisk har “den gode tone” som pejlemærke er det bizart at muskuløse mænd er lovligt bytte for usaglighed som selv Ekstra-Bladets læsere ville ryste på hovedet over.

Prøv at overveje hvor frusterende og absurd en situation det er at sidde som oplyst borger, og se samfundet blive bombarderet med misinformation fra et par herrer der skriver mod bedre vidende og som blankt og kategorisk afviste al input, fortsatte ufortrødent i deres spor. Der har nærmest været proportionalitet mellem deres journalistiske inkompetence og manglende forudsætninger for at skrive om dopingemnet, og så deres impact factor.

Tak for din tid, og du er velkommen til at kontakte mig hvis du ønsker at afdække området yderligere fra journalistisk side.

Bemærk at dette er et åbent brev, og forefindes inde på min blog hvor et svar også vil blive offentliggjort.

Mvh

Simon, cand.jur
www.supertraining.dk

H_rup_prisen_2013_918906a
Jeppe Laursen brock og Christian Heide Jørgensen får overrakt Hørup-prisen og kåres som årets sportsjournalister, Kongens Have, 2013

Comments

 1. Jacob says

  Bruges HRT overhoved herhjemme?
  Jeg ved man bruger det efter endt prostatakræft behandling, men det er kun fordi man sætter egen produktionen ud af kraft.

  Da min bror var i behandling for den lungecancer der endte med at koste ham livet, der afviste man HRT behandling, tiltrods for det velkendte faktum at kemoterapien også slår testiklerne ud af funktion, men efterfølgende tab af muskelmasse og reduktion af kropsvægt så medicinen skal reguleres fra gang til gang..

  • Bigshooter says

   Til den første Jacob:
   Ja man bruger HRT herhjemme. Husk at man jo ikke behandler “lavt testosteron” som sådan, men den underliggende/egentlige patologi. Behandlingskriterier er klinisk lave niveauer ved flere målinger, udført korrekt, og en symptomprofil der indikerer behandling. Som udg pkt er HRT livslang behandling, og kan resultere i infertilitet i knap 50% af tilfælde.
   Hypogonadisme ifm. alderdom er dog en overset tilstand blandt alm. praktiserende læger. Det er dog, så vidt jeg ved, ved at ændre sig en smule, men jeg har ikke sammenlignet data endnu fra Medstat.
   Jeg skal ikke kunne udtale mig konkret om din brors frygtelige sag – kære Jonas, RIP – men en væsentlig del af cancerpatienter omkommer af cachexia. Her har androgener en potentiel rolle, og har også haft det historisk. Grunden til læger er skeptiske over for at bruge vækstfaktorer er man ved ikke om de booster canceren til at vokse hurtigere. MEN spørgsmålet er om man skal distingvere mellem væksthormon, der i den grad booster IGF-1, og så moderate doser AAS. En fysiologisk dosis testosteron booster ikke IGF-1 substantielt, som jeg erindrer det. Vi skal over flere hundrede mg ugentligt før IGF-1 boostes væsentligt. Et steroid som Primobolan er brugt mod cachexia. I fald androgener bruges vil det være afgørende at canceren ikke har androgene receptorer, og at organerne kan metabolisere androgenerne. Fx ville orale AAS hos en patient med leverkræft antageligt være kontraindikeret. Problemet med væksthormon er også at det øger blodsukkeret hos en del der bruger det, og hyperglækemi er forbundet med en ringere prognose.

 2. Jakob says

  Jacob jeg har i en “kortere” periode (omkring 1år) fået test indsprøjtninger, ifm. et prolactinom. Fik dog kun det test fordi jeg selv bad om det, og blev senere taget af det igen.
  Det virker som om at HRT ikke er noget man gør herhjemme.

  • Bigshooter says

   Erindrer du hvilken ester der var tale om? Nebido er fx udg pkt for HRT i dansk medicin, men har en ekstremt lang ester. Og må derfor formodes at være uegnet i et scenarie som det du nævner.

   • Jakob says

    Hej Simon, ja det var nemlig Nebido, som jo vist er test undecoanat(stavning?). 1g hver tiende uge.

    • Bigshooter says

     Det lyder ikke umiddelbart som et oplagt valg pga den meget langsomme frigivelseshastighed.

 3. Martin88 says

  Jeg mindes at sidst jeg læste reviews på HRT og inferfilitet (i går faktisk), at infertiliteten forbundet med HRT endnu har tilgode ikke at være behandlingsresponsiv (gonadotropiner+FSH) – og dermed reelt set ikke er en permanent komplikation. Der var noget med at nogen af sædcellerne til tider kunne mangle motalitet, men at dediceret azospermia ikke var påviselig ved passende interventioner.

 4. Tim B says

  Du har aldrig modtaget nogen form for respons fra omtalte journalister? Heller ej, efter dette blogindlæg?

  • Bigshooter says

   Mette har svaret følgende, men jeg fandt det ikke påtrængende at bringe det på bloggen:

   “”Hej Simon

   Tak for din mail, som jeg ikke helt har nået til ende med endnu.
   Jeg kigger mere på mænds overgangsalder senere på ugen, og så læser jeg den, men jeg ved ikke, om jeg går mere ind i kunstige hormoner debatten. Det er lidt et lægeligt spørgsmål.
   Hvis du mener, at der er faktuelle fejl i avisen – eller har været – så er det læsernes redaktør, du skal skrive til. LaesernesRedaktør@pol.dk

   Vh Mette Guldagger”””

 5. Ole says

  Kære Simon

  Jeg er 43 år og er selv plaget af flere tydelige symptomer på mandlig overgangsalder. Jeg har fået målt mit T-niveau til 12, hvilket er over den officielt fastsatte nedre grænse på 9,7. Min læge ved derfor ikke, hvor han skal henvise mig til for at få medicinsk behandling. Er det noget, du har kendskab til og kan du evt. give mig et råd eller to, hvis jeg løber mod en mur og ønsker at tage sagen i egen hånd?

  Bedste hilsner,

  Ole

  • Bigshooter says

   Kære Ole,
   Jeg kan ikke give dig et simpelt svar på så kompleks en problemstilling. Det fortjener at blive belyst GRUNDIGT for at finde ud af 1. om du har en hypogonadal tilstand og 2. om denne bør behandles, og i givet fald hvordan det bedst gøres.
   Mit forslag til dig vil være at kontakte mig mhp. en konsultation om dine forhold. Jeg skal dog for en god ordens skyld sige, at de næste 3ish måneder er meget travle, hvorfor jeg i denne perioder ej heller optager nye klienter, men plejer de eksisterende.
   Det korte svar er i øvrigt at dit niveau måske er helt fint, men måske ikke er det, afhængig af dit set-point niveau samt ikke-bundne testosteronniveau.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>