#222 – Mysteriet om Tom Platz og de legendariske 23 reps

Tom Platz og de 23 reps i squat med en masse kg på nakken. Et klip vi alle har set. Jeg husker det selv helt tilbage fra “de gode gamle dage”, før det havnede på YouTube. Ja, altså før YouTube fandtes. Dengang var et klip der cirkulerede på diverse træningshjemmesider, såfremt man var heldig at finde et link der virkede.

Op kom YouTube, og det samme gjorde klippet af Platz og de 23 reps med hvad der i titlen på klippet og de mangle duplikater blev angivet som værende “500 lbs” (eller 495) eller “220 kg”. Kameraet filmer forfra, og er tæt på Tom. Så formodningen var, at der  “kun” var 5 x 45 lbs eller 20kg på hver side.

Klippet er en klassiker. Vi kender det alle, vi har alle set det. Det stammer fra FIBO engang i 90erne – 92 eller 93 – fra et publicity stunt der hed “The Great American Squat-Off”.

Formålet med dette indlæg er at komme til bunds. Nej, ikke i squatten, men at komme til bunds i sagen om de 23 reps med tung vægt. For det var ikke længe siden at der poppede et klip op på YouTube med en optagelse af Bill Kazmaier hvor han påstår, at der blev brugt falske skiver. Altså skiver der vejer langt mindre end hvad de foregiver, og at klippet således er skuepil.

Præstationen er legendarisk, klippet har vi alle set. Men hvad ER egentligt op og ned i hele den sag? Ingen har, så vidt vides, seriøst diskuteret om det var fake plates. Men når Kazmaier siger det, så er det om ikke andet værd at overveje, om der er hold i påstanden. Ikke mindst fordi Platz’ spotter til den præstation var ingen mindre end Kaz selv.

Det er en sag som jeg længe har haft i baghovedet, da der altid har hersket en del usikkerhed om den egentlige præstation. I hvert fald er der diskrepans når det kommer til beretninger om dagen.

Indledningsvist skal jeg nævne, at mere interessant er sagen heller ikke, da præstationen UTVIVLSOMT har været inden for Platz’ formåen.

Jeg skal belyse klippet og dermed præstationen efter bedste evne. Det er en præstation mange har set, men få har nogen dyberegående viden om.

Her på bloggen foretrækker jeg, som bekendt, at gå i dybden med emner, snarere end blot pumpe banaliteter ud med høj frekvens. Og dybde – være det sig i squats eller når et emne seriøst belyses og gennemarbejdes – sætter jeg stor pris på.

Lad os se nærmere på dette mysterium – lav jer selv en god kop kaffe, sæt jer i en behagelig stol, og læs grundigt efter.

Vi starter med Kazmaiers anklage – hop ind til 3:25.

For overskuelighed vil jeg nævne hvert udsagn, og så kommentere på det:

1. ….“15-20 years ago”, siger Kaz.

– så vidt jeg kan se er klippet hvor Kaz taler fra et seminar fra 2016. “15-20 years ago” ville være et sted mellem 1996 og år 2001.

Klippet af Platz stammer imidlertid fra FIBO, formentligt 1993 (om end jeg også har set 1992 angivet). At det er 15-20 år siden er lige at stramme den. Men, Kaz siger det nok uden egentlig rigtigt at gide tænke sig om. Ikke at jeg er overrasket.

2. Kaz siger Platz ikke kun til denne “squat-off” ikke lavede 23 reps med 500 lb, men aldrig har lavet 23  reps med 500 lbs. Det er der ikke rigtig tvivl om han har, og flere gange, men den kommenterer jeg på lidt senere.

3. Kaz påstår at der er en diskrepans mellem skiverne. At de første to skiver (altså fra centrum og ud) er større end resten. “They’re like double-sized 50s  – they’re huge!” Og så siger han et eller andet uforståeligt om de andre skivers udforming.

Når man ser videoen af Platz ligner det ikke at Kaz har ret. Men videoen er rimeligt dårlig kvalitet. Og retfærdigvis ikke nem at bedømme. Der er heldigvis fotodokumentation også, som vi kan se nedenfor. Det forekommer nu at skiverne har samme tykkelse, hvilket ikke understøtter Kaz’ udsagn. Det anføres i øvrigt også i kommentarerne til klippet, hvor Kaz får meget lidt (ingen?) støtte.

platzsquatfibo

4. Kaz påstår at rep nr 1 ligner rep nr 23, og så videre. Og at stangen ikke fjedrer/bøjer. Og dette er fordi løftet er skuespil. Denne pointe er sværere at bedømme, ikke mindst fordi vi ikke kender vægtstangens name & make. Der findes gummi-agtige VL stænger, og så findes der hårde og stive SL-stænger. Vægtene bevæger sig nu, og repsne er ikke helt ens, men da Platz havde en uhørt anaerob styrkeudholdenhed og dermed afsindig rep-evne med tunge vægte/vægte tæt på max er dette en observation der taler mod Kaz’ pointe. Det er i det hele taget svært at bedømme.  Der er også mindre “whip” i stangen idet Platz IKKE trykker hurtigt hele vejen igennem, men sænker farten mod toppen.

5. Kaz påstår at han ikke vidste at det var fake. At det var et skuespil orkestreret af min salige ven Fred Hatfield og BodyPower. Det er selvfølgelig svært at vide, men Kaz var imidlertid spotter der. Og ikke nok med det – beretningen fra Fred Hatfield er at Kaz måtte spotte ham ud af hullet. Lidt sært at sådan et falsum skulle udfolde sig foran hans øjne, og big Kaz none the wiser…

___________________________________

Som jeg skrev i starten af indledningen ER der diskrepans når det kommer til (beretninger om) denne begivenhed.

Fred skrev for ca 10 år side følgende om begivenheden:

“Fibo in Germany, around 1993. Over 10,000 people watching. Platz squatted with 7 plates…765. Kaz (linfting him from behind) helped him out of the hole, but the crowd didn’t care. After all, Platz is of German heritage (so am I, but they didn’t know that). I went rummaging around for a couple of 10 pound plates to add…got a bit nervous when I discovered that someone had forgotten to bring any small plates along. On went another 90 pounds. UGH! 855. Dug deeper than I ever had dug before! I made it! THAT was an unofficial WR! Then the bar was unloaded to 539 or thereabouts (someone brought over a couple of 10 kilo plates). Platz went first. 23 reps. I managed 12 or 13…” (Fred Hatfield, omkring år 2007 – originalkilde slettet)

Her kommenterer Tom Platz på begivenheden – videoen er fra et seminar i England, 1993:

 

Hvad siger Platz her? Han siger Hatfield 1RMede 900 lbs.  Og at Platz 1rmede 800. Og derefter 525 lbs, hvor Platz lavede 24 reps (han husker/siger grangiveligt blot forkert, og husker 23 reps som 24). Han siger også: “at that point it was my best performance ever, as far as reps and sets and weight…525 for 24.

I Fred’s Bodybuildingbog fra 1993 står der imidlertid at Platz kun 1RMede 600 lbs, og Fred 1RMede 840 lbs. Og i øvrigt også at de begge veje 198 lbs (ganske plausibelt, jf. højde og år efter retirement).

Så lad os opsummere, så det er overskueligt: Fred siger hans 1RM var 855, Toms var 765 (med spot). Tom siger Fred 1RMede 900, og han selv 800. Og så er der bogen, der siger Frede 1RMede 840, og Platz 600.

For så vidt angår rep-sættet med de 525 lbs (der mellem tiden er blevet angivet som  alt mellem 495 til 539 lbs), der er der kongruens mellem Toms udsagn om vægten og så bogens, hvorimod bogens udsagn om Toms 1RM virker helt off.

Fred nævner godt nok “539 lbs” til rep-sættet, men siger også at han ikke husker det – (“thereabouts”). Fred nævner dog specifikt at nogen kom over med nogle 10 kg skiver, hvilket forklarer. Det er altså oplagt at antage at (fejl)opfattelsen om at der kun er 5 20ere på hver side skyldes at man ikke kan se de mindre skiver i videoklippet, og at det er et dejligt rundt tal til et rep-sæt.

Her er i øvrigt et foto af Freds løft:

fredsquatfibo

Ja, det er en mystisk sag. Måske mere mystisk når det kommer til de forskellige udsagn om præstationerne på dagen end når det kommer til Kazmaiers udsagn.

Kazmaier har altid været en hadsk og jaloux bølle. Det er i hvert fald ikke sært at lige præcis Kaz skulle præsentere denne anklage mod Tom. Kaz har en lang historik med dårlig sportsmanship, trash-talking og bare dårlig stil.

Men, det betyder jo ikke nødvendigvis at Kaz taler usandt.

Vi ved at det VAR et publicity/markeringsstunt. Det var WBF-dagene, hvor grænserne mellem sport og show – rettere, bodybuilding og wrestling/aftalt spil – flød sammen. Bodybuilding blev Wresling blev skuespil. Der var mange penge i spil, og mange penge på spil. Fred Hatfield var trods sin jammerlige og fattige opvækst senere millionær, og Platz har altid været en kapitalist. Platz arbejdede for WBF som promoter/speaker, og WBF var nu også gode for bullshit – fx “Battle of the Biceps”-dysten mellem Mike Quinn og Troy Zuccolotto der helt evident var med falske skiver og dumbbells. Hvilket jeg nu også erindrer Steve Neece senere (vel?)dokumenterede, men i hvert fald sandsynliggjorde.

På den anden side var Platz nu også mere ærlig end så mange andre, herunder i forhold til steroidbrug, og Hatfield også. Men de måtte også navigere i en verden hvor merit ikke bare giver penge, men hvor der skal sælges nogle varer. Det korte af det lange er, at man ikke kan VIDE det ud fra deres personer/personligheder.

Hvordan bliver vi klogere? Platz er blevet forelagt klippet af Kaz, men har ikke – så vidt jeg ved – kommenteret. Dette er som udgangspunkt ikke så sært, idet Platz generelt ikke beskæftiger sig med negativitet, “hate” og “flaming”.

Hvem kan vi ellers spørge? Ét er at Kaz står og spotter Tom bagfra, men bemærk at til højre for Tom – altså Toms venstre – er en anden spotter. Nemlig Jim Quinn:

quinnFIBO

Jim Quinn var en seriøs aktør. “The future of bodybuilding”, kaldte de ham. Et af de første mass monsters, og en af de stærkeste professionelle bodybuildere. Muligvis den største og stærkeste dengang, eller i hvert fald en meget honorable mention. Han havde imidlertid ikke strukturen til at komme til tops, modsat den noget mindre muskuløse og noget mindre stærke Gary Strydom, der dog blot havde bedre struktur.

Jeg spurgte Jim Quinn. Det var oplagt.

Men meget klogere bliver vi desværre ikke af hans svar. Jim Quinn svarede mig: “Both are friends so not going to lend opinion.”

Desværre. Han svarede i øvrigt også: “If i buried 5 plates for 11..he could do it for 23…in that case…as a showman…dont know. I won pro card drug tested north american. Same 2nd wbf show…who knows. Who cares really.

Der er selvfølgelig en pointe i at han nævner “as a showman”.

Det der dog forekommer måske mest mystisk er at Platz i klippet fra 1993 siger at “at that point it was my best performance ever, as far as reps and sets and weight”. Hvad mener han? Der er MANGE beretninger fra relativt pålidelige kilder – både kendte såvel som tilskuere der fra seminarer og gyms – om langt tungere kg i nabolaget af 15-23 reps. Formulerer han sig blot upræcist, på den måde at han mener det er hans bedste præstation den lave kropsvægt taget i betragtning…? Det er uklart, men hans forstand og hukommelse var i hvert fald gode nok til at hvis det IKKE er det han mener, så modsiger han en hel masse tidligere udsagn, udsagn fra muskelblade samt øjenvidneberetninger.

Det er i øvrigt værd at bemærke at Platz har en low-grade/low-tech squatdragt på. Han havde vist en adduktor/lyskeskade på det tidspunkt, hvilket stoffet bundet om (hans) venstre ben også vidner om.

Det har dog også altid slået mig at der VAR lidt skuespil involveret i klippet, navnlig til sidst når Platz har racket og takker publikum. Men også skuespil på den 23. rep, som trækkes ud.  Og ja, det ligner der var til flere, med rest-pausing. Men Platz var altid en showman og en skuespiller også. Forstået på den måde at han vitterligt trænede så hårdt som menneskeligt muligt og havde grimasser og lyde derefter, men også at han skuespillede når træningen blot var “hård”, men ikke HÅRD. Han forklarede for eksempel også at de mange leg extensions man ser ham lave i fotos mest var for fotos, og at det ikke på den måde var en øvelse han dyrkede.

En sær sag er det, og man kan argumentere frem og tilbage. Jeg hælder væsentligt til at præstationen nu var legitim nok, men ville ikke blive overrasket hvis der var show også. Bag Tom og Freds var nogle pengemænd som også skulle serviceres, og i en verden af bullshit korrumperes de fleste i hvert fald en smule, for det er den verden de befinder sig i. Dog er der en del vrøvl i Kaz’ anklage også, som gør den noget mindre troværdig.

Det kan synes skørt at der er så meget diskrepans om løftene på dagen, men på den anden side var der ikke SÅ stor afstand i udsagnene fra hhv Hatfield og Platz om dagens løft, modsat bogens påstand om Platz’ 1RM.

Men som jeg nævnte, SÅ interessant er sagen heller ikke. Der er bare tilpas mange forskellige ting i forskellige retning som er værd at tage fat på, hvorfor jeg skrev dette indlæg om et klip som rigtigt mange har set, men som få har nogen dybere viden om.

_______________
Husk at denne blog ikke er på Facebook eller andre sociale medier. Såfremt du mener andre vil have interesse i at læse dette samt andre indlæg, så send dem i denne retning!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>